• Redactie

Coming Out Day

Vandaag, op 11 oktober, is het Coming Out Day. Deze dag is in 1988 ontstaan in de Verenigde Staten, maar wordt inmiddels op veel andere plekken ook gevierd. Zo ook in Nederland. Oorspronkelijk was het doel van de dag om stil te staan bij 'coming out', het uit de kast komen als LHBTI+. Dit is nog steeds het centrale onderwerp van de dag, maar inmiddels wordt 11 oktober ook gebruikt om stil te staan bij het bredere onderwerp van de acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit.


Ook in Zeeland wordt bij Coming Out Day stilgestaan. Zo wordt de regenboogvlag dit jaar in 12 van de 13 Zeeuwse gemeenten gehesen, een hele prestatie als je bedenkt dat in 2012, toen de vlag in Zeeland voor het eerst gehesen werd, slechts de gemeenten Goes, Vlissingen en Middelburg meededen. Alleen de gemeente Schouwen-Duiveland blijft nog achter, omdat er daar nog niet genoeg draagvlak in de gemeenteraad is voor het uithangen van de vlag.


Bovendien wordt Coming Out Dag dit jaar uitgebreid gevierd in Vlissingen. Traditiegetrouw maakt LHBT Netwerk Zeeland van deze dag ook gebruik om de Zeeuwse Parel uit te reiken, een prijs voor een persoon of organisatie die zich het afgelopen jaar heeft ingespannen voor de acceptatie van LHBT’ers in Zeeland.


Ondanks dat de dag op veel plekken uitgebreid wordt gevierd, is er ook kritiek op Coming Out Day, vanwege de constante focus op het uit de kast komen als belangrijk moment in het leven van LHBTI+’ers. Natuurlijk zou een ‘coming out’ in een ideale wereld niet meer nodig zijn. Maar in deze tijd is het, in ieder geval voor veel mensen, nog steeds een enorme stap om uit de kast te komen en open te zijn over je seksualiteit of genderidentiteit. En dan kan een speciale dag waarbij een coming out wordt gevierd juist nog ontzettend fijn zijn.

16 keer bekeken

©2018 by We Zijn Er Wel. Proudly created with Wix.com