• Redactie

"Een relatie met iemand die trans is, hoe doe je dat???"

Twee van de redactieleden van WeZijnErWel, Niels en Evi, hebben een relatie. (tip, als je een crush op iemand hebt, begin samen een website! Werkt heel goed ;) )

Niels is transgender, Evi niet, en Evi én Niels krijgen vaak vragen over hoe dat dan werkt in hun relatie. Dus hebben we (Niels en Evi) besloten om een paar van die vragen hier te beantwoorden.Speelt het transgender zijn van Niels een grote rol in jullie relatie?

Evi: “In het begin speelde het een wat grotere rol dan nu. Ik wist door YouTube al best wat af van hoe een transitie gaat, maar dat is ook voor iedereen anders, en ik moest Niels en zijn transitie wel leren kennen. Nu houdt het me eigenlijk niet veel meer bezig. Soms heeft hij het lastig qua dysforie bijvoorbeeld, dan probeer ik er voor hem te zijn en baal ik voor hem dat hij dit allemaal mee moet maken. En als hij een afspraak heeft bij het VU dan hebben we het daar even over. Maar verder speelt het helemaal geen grote rol. Niels is zo veel meer dan alleen transgender.”

Niels: “Het is wel iets dat mij soms bezighoudt. Dat krijgt Evi als partner natuurlijk wel mee. Maar ik zou niet zeggen dat het een grote rol in onze relatie speelt. We hebben het erover, soms moet er even ergens rekening mee gehouden worden, maar zo heeft iedere relatie denk ik wel zijn dingetjes.”

Evi: “Ja precies! Het heeft in ieder geval nooit een negatieve impact gehad op onze relatie. Natuurlijk moet ik een beetje rekening houden met Niels, maar dat moet hij net zo veel met mij. Dat hoort bij een goede relatie.”

Dan zal Evi wel bi zijn zeker?

Niels: “Deze vraag wordt aan mij gesteld, aan Evi, en zelfs aan mijn moeder als ze aan mensen in haar omgeving vertelt dat ik een vriendin heb. Maar dat is toch totaal niet relevant om te weten? Die vraag wordt ook echt alleen gesteld omdat ik trans ben. Ik heb nog nooit iemand naar de seksualiteit van de vriendin van mijn broer horen vragen. Waarom wordt er dan wel naar de seksualiteit van Evi gevraagd? Waarom doet het er toe? Wat ik ook irritant vind, is dat ze het dan vervolgens heel logisch vinden als ze horen dat Evi bi is. Evi had ook een relatie met mij kunnen hebben als ze hetero was, ik ben namelijk gewoon een man, maar dat kunnen mensen zich vaak amper voorstellen.”

Evi: "Ik wil vooral duidelijk zeggen dat je niet bi hoeft te zijn om een relatie te hebben met iemand die trans is.”


Hoe reageerden jullie families op jullie relatie?

Evi: “Heel goed! Sowieso kenden ze Niels al omdat we eerder bevriend waren, waardoor het heel soepel verliep. Ze hadden er helemaal geen moeite mee dat Niels transgender is. Ze waren alleen in het begin wel een beetje bang om per ongeluk iets doms of kwetsends te zeggen, omdat het allemaal zo nieuw was voor ze. Toen heb ik er wat meer over verteld en ook gezegd dat het helemaal niet erg zou zijn als ze een foutje maken, maar uiteindelijk is dat ook nooit gebeurd.

Niels: “Ik vond het zelf ook heel spannend hoe Evi’s ouders erop zouden reageren. Je kan natuurlijk maar net pech hebben en een transfobe schoonfamilie hebben. Gelukkig heb ik ook nooit het gevoel gehad alsof het een probleem was. Daar ben ik heel blij mee. Mijn eigen familie reageerde ook heel positief op onze relatie. Sommigen waren wel meteen heel nieuwsgierig naar de seksuele identiteit van Evi, of vroegen zich af of Evi zelf ook transgender was. Dat hoor ik sowieso wel vaker, dat mensen denken dat een trans persoon alleen een relatie kan hebben met iemand die ook trans is. Maar dat is dus niet zo.”


Evi, wat deed je relatie met je eigen genderidentiteit?

Evi: “Dit vind ik een leuke vraag! Ik denk dat ik de laatste tijd wat vrijer ben gaan denken over gender en alles daaromheen. Dat komt trouwens niet alleen door Niels, want ik heb ook andere trans en non-binaire vrienden. Ik ben niet gaan twijfelen of ik wel echt vrouw ben ofzo, maar ik heb wel geleerd om hoe mensen zich uiten wat meer los te zien van hun gender. Zo ben ik zelf wat meer gaan experimenteren met kleding om te kijken wat ik zélf leuk vind, in plaats van dat ik vrouwen kleding draag gewoon omdat ik vrouw ben. Nu doe ik met alles gewoon net iets meer waar ik zelf zin in heb.”


Hoe ga je om met de buitenwereld die misschien niet altijd even begripvol is?

Evi: “Eigenlijk komt dat helemaal niet zo vaak voor. Ik krijg wel eens een gekke of ongepaste vraag, maar dan probeer ik gewoon te laten weten dat dat niet helemaal gepast is. Echte haat heb ik gelukkig zelf nog nooit meegemaakt.”

Niels: “Iedereen in mijn directe omgeving is er natuurlijk inmiddels wel aan gewend dat ik trans ben, en accepteert dat ook, dus echt onbegrip heb ik weinig last van. Natuurlijk krijg ik wel eens een vraag of opmerking over onze relatie die ik vervelend vind, maar dat soort vragen ben ik inmiddels wel gewend, en weet ik wel mee om te gaan.”


Beslist Evi mee over de transitie van Niels?

Niels: “Nee. Beslissingen over mijn lijf neem ik echt helemaal zelf. Daar heeft niemand verder wat over te zeggen. Dat ik me zelf prettig voel in mijn lijf is het belangrijkst, want één ding is zeker: ik zal het er de rest van mijn leven mee moeten doen. Ik vind het wel heel fijn om het er met Evi over te kunnen hebben, maar de uiteindelijke beslissing neem ik zelf.”

Evi: “Daarnaast maakt het me ook echt helemaal niets uit. Ik ben verliefd op Niels als mens en vind hem het leukst als hij zich fijn voelt. Dus hij moet lekker doen wat hij graag wilt!”


Hoe doe je dat Evi? Ik vind het zó knap dat je dat kan!

Evi: “Ik werd verliefd op een jongen, en nu ben ik met hem samen! Echt, het is niet meer dan dat. In iedere relatie moet je elkaar leren kennen en respectvol zijn, en dat moet Niels ook tegenover mij. Ik vind het belangrijk dat mensen snappen dat dit een ontzettend botte opmerking is om te maken, ook als je het goed bedoelt. Het komt dan over alsof mijn liefde voor Niels een soort liefdadigheidsactie is, en dat Niels minderwaardig is. En dat is gewoon onzin.

Niels: “Dit soort opmerkingen zijn voor mij ook gewoon heel vervelend. Alsof Evi een medaille zou moeten krijgen omdat ze een relatie met mij ‘kan’ hebben. Toen ik er net achter was gekomen dat ik trans ben, had ik er weinig vertrouwen in dat ik een partner zou kunnen vinden voor wie mijn trans zijn geen groot probleem is. Inmiddels weet ik wel beter, maar dit soort opmerkingen geven me soms nog steeds het gevoel dat ik heel dankbaar moet zijn dat iemand überhaupt een relatie met mij wil. Gelukkig kan ik dat gevoel dan weer snel van me afzetten. Ja, ik heb heel veel geluk met Evi. Nee, niet omdat ze een relatie met mij ‘kan’ hebben. Gewoon omdat ze hartstikke leuk is.”


Kunnen jullie wel seks hebben? Nee maar, hoe gaat dat dan met seks? Ja misschien een beetje raar maar ik ben toch wel nieuwsgierig: HOE HEBBEN JULLIE DAN SEKS??????

Evi: Hoe heb jij seks? Hoe ziet het er in jouw broek uit? Gebruiken jullie dan speeltjes? Wordt dat niet saai? Kan je het je voorstellen dat het een beetje gek is als iemand deze vragen aan je stelt? Zou je antwoord geven?

Dit is misschien nog wel waar ik het meeste aan moest wennen toen ik een relatie kreeg met Niels. Dat blijkbaar iedereen zich ineens begon af te vragen hoe ik seks heb. Ik weet dat deze vragen (meestal) gesteld worden met goede bedoelingen en dat mensen gewoon erg nieuwsgierig zijn, maar toch. Sta even stil bij wat je me vraagt! En vraag je dan eens af of dat een vraag is die jíj graag midden in een café zou willen beantwoorden. Op deze vraag geef ik nooit antwoord, en dat ga ik nu ook niet doen. Seks is voor iedereen weer anders en het is ook gewoon privé.

En mensen.. denk eens creatief! Dan kom je zelf denk ik ook wel op een antwoord ;)

1,500 keer bekeken

©2018 by We Zijn Er Wel. Proudly created with Wix.com