• Redactie

Evi - Waarom ik openlijk bi ben

Sinds we vorig jaar begonnen zijn met WeZijnErWel en ik een video maakte over mijn biseksualiteit, hebben mensen me regelmatig gevraagd waarom ik eigenlijk zo open ben daar over. Dat begrijp ik goed. Ik zou natuurlijk ook gewoon stil bi kunnen zijn, zonder het er zo publiekelijk over te hebben. Misschien zou ik het mezelf dan zelfs wel wat makkelijker maken. Ik zou in ieder geval wat minder risico lopen op oordelen en homofobie. Maar ik heb er dus voor gekozen om juist wel openlijk er over te zijn en, met de herlancering van de website juist nog wat meer mijn stem te laten horen. Waarom?


Ik heb geen een duidelijk antwoord wat het helemaal uitlegt, maar het is een combinatie van dingen. Als eerste vind ik het belangrijk dat het zijn van LHBTI+ wat normaler wordt. Dat iedereen langzaam gewend raakt aan niet alleen dat er LHBTI'ers bestaan, maar ook dat we gewend raken aan er over spreken. In mijn ervaring is dat in Zeeland nog niet altijd zo normaal. Maar als niemand het gesprek durft te beginnen, dan zal het ook niet normaler worden. Dus kies ik er voor om het gesprek soms wél te beginnen en ook anderen de kans te geven het er over te hebben. Misschien is het soms nog een beetje ongemakkelijk of eng, maar dat heb ik er voor over.


Daarnaast voelde ik me soms, voordat ik "uit de kast" was, een beetje alleen. Alsof er niemand anders was die mijn ervaringen deelde. Dat was niet omdat er niemand was, maar omdat ik in mijn omgeving niemand kende die het er openlijk over had. Dus wil ik graag proberen om dat een beetje te zijn voor andere mensen. Natuurlijk kan ik niet iedereen bereiken, maar ik hoop nu in ieder geval één extra gezicht te zijn waar mensen zich misschien in kunnen herkennen.


En bovenop die twee wat serieuze redenen, is het ook gewoon hartstikke leuk! Via het werk wat wij afgelopen jaar voor WeZijnErWel hebben mogen doen, heb ik al heel veel leuke en inspirerende mensen leren kennen. Ik vind het heel fijn om mooie mensen te ontmoeten, aan toffe projecten mee te werken en te kijken hoe we de wereld een stukje mooier en meer accepterend kunnen maken. Dat had ik gewoon niet kunnen doen als ik nu niet open was geweest over dat ik bi ben. Dit alleen al maakt het heel mooi.


Al met al vind ik het gewoon ontzettend fijn om openlijk bi te zijn. Het was heel eng om vorig jaar die video te maken, en een grote sprong in het diepe. Ik was stiekem ook wel bang voor negatieve reacties, niet persé in mijn omgeving maar wel online, maar die hebben we gelukkig bijna niet gehad. Het was het helemaal waard.

45 keer bekeken

©2018 by We Zijn Er Wel. Proudly created with Wix.com