• Redactie

GSA in Zeeland: in gesprek met Xavi


De laatste jaren zijn er in heel Nederland, en zeker ook in Zeeland, een hoop GSA’s bijgekomen. De term GSA, voormalig Gay Straight Alliance, staat voor Gender Sexuality Alliance. Een GSA is, volgens het GSA netwerk, “een groep scholieren die vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of verantwoorden.”


Om een beter beeld te krijgen van wat zo’n GSA nou eigenlijk is en waarom het belangrijk is dat ze bestaan, spraken wij af met Xavi. Xavi is 17 en zit in HAVO 5 op Nehalennia Breeweg, in Middelburg. Hij is daar de leerling voorzitter van de GSA. Naast een leerling voorzitter, wordt de GSA ook ondersteund door een docent. Zelf is Xavi drie jaar geleden bij de GSA terechtgekomen, kort nadat hij uit de kast was gekomen als transgender.


Xavi vertelt dat de GSA op Nehalennia nu bestaat uit ongeveer 20 leerlingen, terwijl er drie jaar geleden, toen hij zelf bij de GSA kwam, nog maar een stuk of 6 leerlingen betrokken waren. “We passen nu niet meer in het lokaal waar we altijd in zaten. Dat is dan wel weer mooi. Het is ook best wel een gemixte groep. Eerst zaten er echt bijna alleen maar mensen van VWO 5 en 6 in, maar inmiddels is het best wel goed verdeeld eigenlijk. Er zitten ook een mensen bij uit de brugklas, uit de 2e en 3e.” Met deze groep leerlingen organiseren ze activiteiten, zoals Paarse Vrijdag. Eens per twee weken komen ze in de lunchpauze samen om deze activiteiten voor te bereiden.


Maar naast het organiseren van dagen zoals Paarse Vrijdag, vervult de GSA volgens Xavi ook nog een andere functie. “Er zijn nog heel veel mensen, ook gewoon bij ons op school, die gewoon bang zijn om zichzelf te zijn vanwege alle nare reacties die er kunnen komen, en die er waarschijnlijk ook gaan komen, want ja, het blijft Zeeland. Er zijn nu ook een heleboel mensen die naar de GSA komen omdat ze ergens mee struggelen bijvoorbeeld en omdat ze aan ons willen vragen aan ons hoe ze daar het beste mee om kunnen gaan. Toen ik zelf net op school kwam had ik ook genoeg vragen en op sommige heb ik wel antwoord gekregen door de GSA.” De GSA lunches zijn dus niet alleen bedoeld om activiteiten voor te bereiden, maar zijn er natuurlijk ook gewoon voor de gezelligheid en om met andere jongeren andere LHBTI-gerelateerde onderwerpen te kunnen bespreken.


Xavi’s eigen ervaring met openlijk transgender zijn op school maakt duidelijk dat middelbare scholen nog steeds niet altijd een veilige omgeving zijn voor LHBTI+ jongeren. “Twee jaar geleden ben ik echt heel erg mee gepest. Toen is er uiteindelijk zelfs iemand geschorst omdat het zo ver ging. Ik hoor nu ook nog steeds gewoon vaak dat ze nog over mij praten alsof ik een meisje ben.” Ook daarom zijn GSA’s nog steeds erg belangrijk. “Daar voel je je gewoon alsof je niet alleen bent. Alsof je niet de enige bent die volgens andere mensen ‘anders’ is.”


Wil je meer weten over GSA’s? Kijk dan verder op https://www.gsanetwerk.nl/

54 keer bekeken

©2018 by We Zijn Er Wel. Proudly created with Wix.com